De warmteproductie van een bio-ethanol haard kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het model van de haard, het ontwerp, de grootte en de instellingen van de vlam. Over het algemeen zijn bio-ethanol haarden niet bedoeld als hoofdverwarmingsbronnen, maar eerder als aanvullende warmtebronnen of om sfeer en visueel vuur te bieden. Hier zijn enkele algemene richtlijnen met betrekking tot de warmteproductie van bio-ethanol haarden:

  1. Verwarmingsvermogen: De warmteproductie wordt vaak gemeten in kilowatt (kW) en varieert afhankelijk van het vermogen van de haard. Kleinere bio-ethanol haarden kunnen meestal tussen 1 kW en 2 kW warmte genereren, terwijl grotere modellen tot 3 kW of meer kunnen produceren.
  2. Grootte van de ruimte: De warmte die door de haard wordt geproduceerd, zal de temperatuur in de onmiddellijke omgeving van de haard verhogen. Hoe groter de ruimte, hoe minder invloed de warmte van de haard zal hebben op de totale temperatuur in de kamer.
  3. Isolatie en ventilatie: De isolatie en ventilatie van de ruimte spelen ook een rol bij hoeveel warmte wordt vastgehouden en verdeeld. Goede isolatie en ventilatie kunnen helpen bij het verspreiden van de warmte over de hele kamer.
  4. Verwarmingsduur: Bio-ethanol haarden kunnen over het algemeen enkele uren warmte produceren voordat de brandstof moet worden bijgevuld. De warmteafgifte kan tijdens de verbranding geleidelijk afnemen naarmate de brandstof opbrandt.
  5. Efficiëntie: Bio-ethanol haarden zijn over het algemeen minder efficiënt in termen van warmteafgifte dan bijvoorbeeld elektrische kachels. Een deel van de warmte kan verloren gaan via de vlammen en de schoorsteen (indien aanwezig).

Bij het kiezen van een bio-ethanol haard voor warmteproductie is het belangrijk om je verwachtingen in balans te houden. Als je op zoek bent naar een hoofdverwarmingsbron, zijn er andere opties die doorgaans effectiever zijn. Bio-ethanol haarden zijn voornamelijk bedoeld voor sfeer en esthetiek, en ter aanvulling van de verwarming in kleinere ruimtes.